Snel, lekker én gezond eten: enkele tips

vegetarische-boerenomelet-maken

20u15. Nu pas uit de avondfile geraakt. En razend hongerig. De shoppingtrip liep langer uit dan gepland. Je wilt alleen maar languit op de sofa. Onverwacht vrienden op bezoek. Wat als je even geen zin hebt (of geen tijd) om uitgebreid te koken? Wat geef je ze te eten? Ziehier enkele ideeën om snel iets lekkers én gezonds op tafel zetten. Restjes van groenten zijn ideaal hiervoor!

Creatief met restjes
Kijk eens in de voorraadkast, de koelkast en de boodschappentas. En haal je creativiteit boven. Vaak zijn restjes de beste ingrediënten voor een heerlijk maaltje. Neem nu een overschot gekookte pasta. Of aardappeltjes. Of rijst. Niet weggooien, maar afgedekt koel bewaren. Snipper er die halve komkommer bij, voeg enkele halve kerstomaatjes toe, wat rucola, een flinke eetlepel pesto of légumaise uit het potje, wat fijngehakte noten, … Goed mengen en genieten maar!
Waarom moeilijk doen?

Soms vergeet je het: hoe makkelijk zelf verse soep maken is. Van broccoli, champignons, courgetten, prei of wortels, maar ook van minder voor de hand liggende soepgroenten zoals kropsla, radijzen (mét het groen), meiknollen of spinazie. Neem ongeveer 1 kg schoongemaakte groente voor 750 ml water met een bouillonblokje. Was en snipper de groente, doe samen met het water in een kookpot, voeg bouillonblokje toe, kook de groente gaar, zet de mixer erin en laat enkele tellen draaien tot een glad geheel. Proef en kruid bij. Met een stukje vers brood en een brok kaas: he-mels!

Knapperige kroks mét…
Heb je nog enkele sneetjes oud brood, wat kaas, een beetje gekookte ham of kalkoenfilet, een tomaat? Dan maak je in één-twee-drie de lekkerste vorm van ‘comfort food’: kroks of tosti’s. Varieer op dit thema door bijv. geitenkaas te gebruiken, champignonschijfjes op de kaas te leggen, enz. Geef je krokmaaltijd een frisse gezonde toets met een grote gemengde salade. En maak zoete kroks met banaan en chocolade of bruine suiker als toetje. Succes verzekerd!

Het verhaal van de kip in de moestuin
Fastfood van de bovenste plank is ook: een super gevulde boerenomelet. Bak een restje gekookte aardappelen in stukjes aan in de pan, voeg restjes groenten erbij (tomaat, champignons, gekookte boontjes, courgetteschijfjes, gesnipperde ui, etc), laat even bakken en giet er dan een paar geklutste eitjes over. Wacht tot het ei gestold is en kruid met peterseliesnippers, peper van de molen en zout.

Tip: rasp er wat Pecorino of andere pittige kaas over. Smakelijk!

Share this entry

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *