Zo kweek je zelf groene asperges

APSERGES-WIT-EN-GROEN

Krijg je elk jaar rond deze tijd ook zo’n zin in asperges? Dat mag. Het is een overheerlijke groente waar je veel kanten mee uitkunt én die weinig calorieën bevat. DOOZO voorziet ze dan ook altijd rond deze periode in het weekmenu. Heb je zelf een moestuin en wil je je wel eens wagen aan het kweken van asperges? Probeer het dan uit. Bij voorkeur met groene asperges, want witte asperges zijn echt wel iets voor gevorderde moestuiniers. Lees hieronder hoe je je eigen groene oogst kunt produceren. Succes!

De Asparagus officinalis is een vaste, meerjarige en winterharde plant die altijd op dezelfde plek kan blijven staan. Je kunt deze fijne groente vroeg oogsten en de groene asperges vragen relatief weinig werk. Vertrek je van zaad, dan moet je wel rekenen op drie jaar voor je je eerste oogst kunt laten bewonderen.

Vertrek van zaad

De grote zwarte zaden laat je eerst een week weken in regenwater. Dat moet de kiemduur van de zaden wat inkorten. Wanneer je zaait in een kas moet je nog ongeveer twee weken geduld hebben. Zaaien gebeurt in maart-april. Dun dan de jonge zaailingen uit op 5 cm van elkaar en houd het perk onkruidvrij. Volgend voorjaar worden de jonge klauwtjes (de wortels van asperges) gerooid en in maart definitief op hun plaats in de tuin uitgezet.

Ook in de bloemenborder

Groene asperges groeien boven de grond. Je moet ze dus niet extra diep planten. Zorg wel voor een goede voedzame grond: wees niet zuinig met compost. Plantafstand: 30 x 30 cm. Wist je dat je groene aspergeplanten ook tussen de bloemen in de sierborders kunt zetten? Na de oogst in juni laat je de nieuwe scheuten uitgroeien tot lang sierlijk groen. Let wel: dat wordt makkelijk twee meter hoog.

Oogsten

Groene asperges beginnen te groeien in maart. Na enkele weken tijd zijn de scheuten 20 tot 30 cm. Snijd ze dan af vlak boven de grond met een scherp mes. Van april tot juni kun je oogsten, daarna laat je de nieuwe scheuten rustig verder hoog uitgroeien om zo voldoende reserve op te doen voor volgend jaar.

Lekker en gezond

Groene asperges hoef je niet te schillen. Je kunt ze rauw eten, stomen en koken of (superlekker) even grillen op de hete rooster. Een bekend fijn hapje bij een goed glas zijn gestoomde of gegrilde groene asperges, lauw in dunne rauwe ham gewikkeld.

Smakelijk!

Share this entry

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *